Talenat ili rad – različite perspektive ( 3. deo )

Talenat ili rad – različite perspektive ( 1. deo )

Tridestogodišnjak Dan McLaughlin ( profesionalni fotograf ) odlučio je da napusti svoj posao i postane profesionalni golf igrač. Veliki problem je bio to što nije imao nikakvo iskustvo u sportu niti se ikada ozbiljno bavio golfom. Tako je počeo ”Dan plan”. Krajnji cilj je – ispitivanje ljudskog potencijala i šta je moguće postići sa 10 000 sati vežbe ukoliko se čovek na to fokusira. Odmah su se javili veliki proizvođači sportske opreme da sponzorišu njegov eksperiment, jer za ono što trenutno radi nije plaćen.

Projekat je počeo u aprilu 2010., znači traje već oko 2 godine, a planirano je da ispuni normu od 10000 sati do kraja 2016. Za to vreme on beleži svoja iskustvima i vodi statistiku. Kaže da sam veruje da se genetika meša sa radom i da je to odgovor na pitanje – da li su važniji rad ili talenat, ali njegov cilj je da ovim eksperimentom utvrdi koliko prosečan čovek može da postigne samo radom i to u nečemu čim se nikada pre nije bavio.

Trenutno je za njega golf posao sa punim radnim vremenom, posvećen mu je u potpunosti, razvio je iskrenu ljubav i ne žali ni jedan trenutak proveden na terenu.

Do sada je utrošio oko 2 300 sati vežbe i vidi se napredak u svim oblastima, mada je bilo mnogo nedelja pa čak i meseci kada je postojao zastoj tj, nije bilo napretka. U decembru 2011. prvi put je dobio priliku da predstavlja svoj klub. Trenutno je u stalnoj takmičarskoj postavi kluba, mada još uvek mnogo vremena troši na vežbanje različitih  golf pokreta. Zbog  napretka  koji je ostvario u proteklom periodu, kaže da je potpuno ubeđen u postizanje cilja, a to je PGA turnir, što predstavlja najviši rang u golfu.

On  kaže da je šteta što ovakav eksperiment ima samo jednog učesnika, ali lako je shvatiti i zašto je tako. Ljudi nemaju mogućnost da napuste posao i ulože mnogo novca u nešto čime se ranije nikada nisu bavili.

Ako neko želi može da pročita intervju sa ovim interesantnim čovekom o njegovom eksperimentu- ovo je link:

http://www.golf.com/tour-and-news/dan-mclaughlin-thinks-10000-hours-focused-practice-will-get-him-tour

© Tatjana Petrov

Sav sadržaj ovog bloga, Nadarena deca (www.nadarenadeca.com), svi tekstovi, uključujući i prevode i slike (obeležene imenom bloga ili mojim imenom) su moje (Tatjana Petrov) vlasništvo. Zabranjeno je objavljivanje na drugim sajtovima/blogovima ili štampanje u komercijalne svrhe. U suprotnom smatraću da su prekršena moja autorska prava. 

2 comments on “Talenat ili rad – različite perspektive ( 3. deo )

  1. Pingback: Talenat ili rad ??? – različite perspektive ( 1. deo ) « NADARENA DECA

  2. Pingback: Talenat ili rad - različite perspektive | Nadarena deca

Vaš komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.