Rubikova kocka

Rubikova ili “magična” kocka je mehanička igračka koju je 1974. godine izumeo mađarski pronalazač i profesor arhitekture Erne Rubik i sastavljena je od 26 manjih plastičnih kockica koje se vrte oko središnjeg jezgra. Svaka od šest stranica koje čine kocku u rešenom obliku je različite boje. Postoji 8! načina da se rasporede kocke na uglovima (8x7x6x5x4x3x2x1 – matematičari ovakvo množenje nazivaju faktorijelom i iznosi 40.320). Broj različitih položaja je tačno 43.252.003.274.489.856.000. Uprkos tome, uvežbani igrači, uglavnom uz pomoć algoritma za rešavanje, mogu izuzetno brzo da dođu do rešenja. Postoji više različitih metoda za njeno slaganje, a prema rečima M. Dejvidsona, matematičara Državnog fakulteta “Kentli”, da bi se rešio rebus Rubikove kocke potrebno je najviše 20 poteza.

Nekada se smatralo da je za slaganje boja po devet kockica na svih šest strana kocke dovoljno 18 okretanja, ali su pronađene situacije kada to nije moguće. Provera je vršena na skoro 100.000 početnih pozicija i došlo se do zaključka da je “magična brojka”, ipak, 20. Toliko je, naime, potrebno da se iz svih mogućih kombinacija pronađe pravi put ka rešenju, s tim da je u nekim pozicijama dovoljno i 15.

Svetski rekord u brzini slaganja Rubikove kocke drži sedamnaestogodišnji Feliks Zemdegs koji je na Otvorenom zimskom prvenstvu u Melburnu 2011. godine kocku složio za 5,66 sekundi.
Smatra se jednom od najprodavanijih igračaka u svetu, jer je do 2005. godine prodata u više od 300 miliona primeraka.

Ukoliko neko želi da pronikne u tajne veštine slaganja Rubikove kocke savete može da pronađe ovde !

a ukoliko želite samo da se divite majstoru njenog slaganja, pogledajte snimak svetskog rekorda:  WOW!!!

4 comments on “Rubikova kocka

Vaš komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.