Origami za decu

Pored toga što je izvor zabave i uživanja, te pruža brojne mogućnosti kreativnog dizajniranja, origami ima i mnogo drugih prednosti. Poslednjih godina nalazi primenu u raznim područjima kao što su – obrazovanje, razvojni i terapijski programi.

Kada vežbate origami, aktivirate ceo mozak, obe njegove hemisfere. Taktilne, motorne i vizuelne zone mozga su stimulisane, poboljšava se koordinacija oko-ruka i fina motorika, memorija, neverbalno mišljenje, pažnja, strpljenje, 3D razumevanje (snalaženje u prostornim odnosima), mašta i kreativnost rade naporno. Javlja se prijatno raspoloženje i emocije zadovoljstva (ponos na svoj rad), što utiče na samopouzdanje i pozitivnu sliku o sebi, a razvija se i smisao za estetiku. Takođe, prema najnovijim istraživanjima, kada se angažuju obe ruke, pokreću se motorni impulsi koji aktiviraju deo mozga zadužen za jezik i govor.
U školama su počeli da shvataju da je to izuzetan obrazovni materijal s mnogo mogućnosti. Pojedini nastavnici matematike koriste origami da bi obogatili lekcije iz geometrije, učenje razlomaka i veštinu rešavanja matematičkih problema. Nastavnici tehničkog obrazovanja koriste ga u izradi maketa i modela. U medicini origami se koristi u fizikalnoj terapiji u okviru terapija rehabilitacije mišića, a psiholozi ga koriste u raznim mentalnim i razvojnim programima. Odlično je sredstvo za oslobađanje od stresa. Pogodan je za sve generacije – od dece u razvoju, do starijih ljudi.

[ad name=”HTML”]

Ovde možete pogledati veliki broj relativno jednostavnih primera sa uputstvom za izradu dečijih figurica od papira. Klikni na sliku da prelistaš galeriju:

 

2 comments on “Origami za decu

  1. Pingback: ОРИГАМИ | МАТЕМАТИКА

Vaš komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.