Gajenje biljaka u terarijumu

Iako je baštovanstvo bez sumnje korisna edukativna i razvojna aktivnost, mnoga deca nemaju priliku i pristup baštama na otvorenom. Za njih uzgoj bilja u sobama ili na terasama može biti zamena. Zanimljiva opcija je uzgoj bilja u terarijumima, gde se mogu zabaviti i deca predškolskog uzrasta. Oni tu mogu da steknu iskustva gledanja biljaka kako se razvijaju, da uče o njima i prate cikluse njihovog napretka – od sadnje, rasta, cvetanja, berbe plodova, pa do semena i ponovnog sejanja. Terarijum je zapravo veoma jednostavna vrsta bašte za početnike koji nemaju mogućnost da naprave vlastitu baštu. Na primeru ovog mini ekosistema, moguće je pratiti i učiti o tome kako funkcionišu ekosistemi.

Ekosistem unutar terarijuma je vrlo slična onom u stvarnom svetu. Tu je voda akumulirana u tlu i na šljunku i toplota, koja uzrokuje da voda ispari i da se u vidu kapljicu skuplja na stranicama i vrhu poklopca. Vremenom je kapi na stranicama i poklopcu sve više i više, tako da počinju curiti i kapati vraćajući se na zemlju. To je kružni proces koji neprekidno snabdeva vlagom i hranjivim sastojcima biljke i nastavlja se sve dok ima vode i sunčeve svetlosti.  Ako se u tlo doda aktivni ugljen, on će vršiti funkciju filtera. Kako voda prolazi kroz ugljen sve nečistoće ostaju zarobljene u njegovom sloju, pa voda dok kruži, prolazeći kroz ugljen, prelazi u naredni ciklus prečišćena.

Kratko uputstvo: Kako napraviti terarijum

gajenje biljaka u terarijumu 1gajenje biljaka u terarijumu 2gajenje biljaka u terarijumu 3

Sav sadržaj ovog bloga, Nadarena deca (www.nadarenadeca.com), svi tekstovi, uključujući i prevode i slike (obeležene imenom bloga ili mojim imenom) su moje (Tatjana Petrov) vlasništvo. Zabranjeno je objavljivanje na drugim sajtovima/blogovima ili štampanje u komercijalne svrhe. U suprotnom smatraću da su prekršena moja autorska prava.

2 comments on “Gajenje biljaka u terarijumu

  1. Pingback: Блог у чарапама | Био-блог

  2. Pingback: Биљни тераријум – Биолошке теме

Vaš komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.