Sjajan ili nadaren učenik?

Identifikacija nadarenih učenika često je problematična, jer oni koji su zaduženi za njihovo prepoznavanje pogrešno tumače stepen dostignuća kao darovitost. Učenici sa visokim dostignućima se mogu prepoznati po dobroj organizaciji, pravovremenom izvršavanju obaveza i dobrim rezultatima učenja. Nastavnici nagrađuju ovakvo učeničko ponašanje i rezultate visokim ocenama i napominju kako su se dobro uklopili u školske zahteve i procedure. Upravo zbog toga, mnogi odrasli pretpostavljaju kako su ti učenici nadareni, jer je njihovo ponašanje odgovarajuće, a produkti, na izgled, iznad tipičnih reakcija većine drugih učenika.

Međutim, stručnjaci s iskustvom u obrazovanju nadarenih su frustrirani pokušavajući da pomognu drugim edukatorima i roditeljima da razumeju da, iako su đaci koji postižu visoke rezultate vredni poštovanja i dobar primer u razredu, oni se suštinski razlikuju i drugačije razmišljaju i uče od nadarenih učenika. U situacijama kada su poštovni i ohrabreni, nadareni učenici će ispoljiti složenije razmišljanje s apstraktnim zaključcima i više različitih viđenja i ideja, od mnogih učenika sa visokim ocenama. Artikulisati te razlike za nastavnika i roditelja može biti veoma teško.

Godine 1989. Janice Szabos u svom radu „Bright Child, gifted learner“ napravila je poređenje između odličnih i nadarenih učenika. Njen rad proizašao je iz razgovora i iskustava više stotina nastavnika tokom dugog niza godina i praćenja njihovih učenika koji predstavljaju različite tipove grupa. Kao rezultat načinjena je lista karakteristika, smeštenih u dve uporedne kolone, koja pomaže razgraničavanju između odličnih učenika, koji su za svoje rezultat učenja nagrađivani najvišim ocenama i nadarenih učenika. Međutim u njenom radu postoje neke sporne stavke.

Na primer, nadarenim učenicima se prebacuje da stalno imaju šašave ideje i da na taj način ometaju disciplinu. U stvarnosti, to su kreativni mislioci koji često imaju ideje koje se mogu činiti neobične, ali ne ispoljavaju svi nadareni učenici ovakav vid kreativnog izražavanja.

Kao drugi sporan primer, J. Szabos navodi da odlični učenici vole sistematična i direktna predavanja. Ovo je ponašanje više povezano sa željom za učenje nego sa sposobnostima. Nema sumnje, i neki nadareni učenici mogu takođe uživati ​​u sistematičnim i direktnim predavanjima, ali njihova pitanja i odgovori na takva predavanja mogu se dramatično razlikovati od pitanja i odgovora odličnih učenika.

I poslednja sporna stavka poređenja je izjava da nadareni učenici vole društvo odraslih, dok ostala deca uživaju s vršnjacima. Ovakva izjava ima negativne konotacije navodeći na stereotip da nadareni učenici imaju lošije socijalne veštine, te da nisu prilagođeni vršnjačkoj grupi. U stvarnosti, nadareni učenici su u stalnoj potrazi za prijateljima s kojima mogu da razmene ideje i nije im važna starosna dob tih prijatelja. Oni uživaju jednako u društvu vršnjaka kao i odrsalih, ukoliko ovi razumeju njihove ideje i ukoliko mogu o njima da razgovaraju, dele ih i razvijaju.

Nekima se, opet, ova podela čini isuviše pojednostavljena, pa je tako Dr. Bertie Kingore (međunarodni konsultant, gostujući profesor/predavač na brojnim univerzietima i autor brojnih nagrađivanih i naširoko korištenih publikacija) načinila doradu proširujući je i diferencirajući nadarene učenike u dve kategorije: bistri učenici i kreativni mislioci. Na osnovu toga sam izradila tabelu koja se nalazi na kraju teksta. Pre proučavnja tabele treba napomenuti da je podela samo osnova za razmatranje i diskusiju, a kolone ne isključuju nužno jedna drugu. Na primer, učenik sa visokim rezultatima može da bude i kreativni mislilac, a bistar učenik i kreativni mislilac takođe mogu imati visoke rezultate. Cilj podele je pojašnjenje, te proširenje razumevanja među administratorima, nastavnicima i roditeljima i podsticanje diskusije, a ne davanje konačnih odgovora i dijagnoza.

Dve karikature, koje se nalazi u prilogu mogu, takođe, pomoći da se lakše razume razlika između ove tri vrste učenika – učenika sa visokim rezultatima, bistrog učenika i kreativnog mislioca, koji se mogu sresti u mnogim učionicama.

Na prvom crtežu (sasvim iznad teksta) nastavnik zadaje zadatak, a učenik s visokim rezultatima brzo pokušava utvrditi šta je to što nastavnik najviše želi da dobije kao odgovor, tako da mu može ugoditi i zadovoljiti nastavnikove namere: “Što nastavnik želi?” Bistar učenik razmišlja o tome šta njega najviše zanima: “Šta ja želim?” Dok um kreativnog mislioca počinje trku sa različitim i raznovrsnim mogućnostima koje bi mogle biti istražene: “Koliko mogućnosti…“

[ad name=”HTML”]

Na drugom crtežu (ispod) nakon postavljenog pitanja nastavnika, učenik s visokim rezultatima je oduševljen, jer zna odgovor i ima situaciju pod kontrolom:”Oh, znam tačan odgovor!” Bistar učenik razmatra više nijansi i alternativne perspektive zalazeći u dubinu i suštinu rešenja: “Pitanje bi moglo značiti …” ili “To bi moglo da ukazuje …” ili “Drugim rečima rečeno …” ili “Da, ali …” Dok je kreativni mislilac i dalje opsednut naizgled beskrajnim mogućnostima zadatka, koncentrišući se toliko na različite ideje proširenja da potpuno promašuje pitanje nastavnika.

nadaren-učenik-sjajan-učenik-inteligentan-učenik-kreativan-učenik


sjajan učenik ili nadaren učenik, kakva je razlika

Reference:

Janice Szabos „Bright Child, gifted learner“ (2001.)

Bertie Kingore, High Achiever, (2004.) Gifted Learner, Creative Learner, Understanding Our Gifted

© Tatjana Petrov

Sav sadržaj ovog bloga, Nadarena deca (www.nadarenadeca.com), svi tekstovi, uključujući i prevode i slike (obeležene imenom bloga ili mojim imenom) su moje (Tatjana Petrov) vlasništvo. Zabranjeno je objavljivanje na drugim sajtovima/blogovima ili štampanje u komercijalne svrhe. U suprotnom smatraću da su prekršena moja autorska prava. 

7 comments on “Sjajan ili nadaren učenik?

 1. СЈАЈАН: Конзервативан; БИСТАР: Прогресиван; КРЕАТИВАН: Авангардан;
  СЈАЈАН: Стабилизатор друштва; БИСТАР: Унапређивач дрштва; КРЕАТИВАН: “Провокатрор” друштва;
  СЈАЈАН: Принцип; БИСТАР: Промена; КРЕАТИВАН: Иновација;
  ….
  ….

  ..
  .

  ОДЛИЧАН ТЕКСТ Т.
  Велики поздрав.

 2. Надарен ученик није увек одличан ученик.
  У Србији одличан ученик подразумева и неке друге особине…

 3. Pingback: Šta sve ulazi u ocenu iz biologije | Nauči me da učim i zavolim biologiju

Vaš komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.