Priča o igračkama

Od tradicionalne igračke do danas

Zamislite na trenutak prvu stvar koju ste ikada izgradili, dizajnirali ili izumeli.Velika je šansa da ste izgradili svoju ideju koristeći igračke kao što su LEGO, Play-Doh ili plastelin, drvene kocke u boji, ili možda, na žalost svojih roditelja, mešavinu svih navedenih. (Zamišljam vađenje plastelina iz svih tih kockica!)

Ovo su najbolje vrste igračaka-one ne samo da zabavljaju, već na kraju i ojačavaju decu da dizajniraju i dele svoje maštovite izume. Vrline velikih igračaka ostaju iste , čak i u digitalno doba. Glavni cilj bi trebao da bude da inspirišu i izgrađuju maštu, kao što je LEGO uradio za generacije dece . 

Iako postoje na stotine novih igračaka, i i dalje se svakog dana pojavljuju nove i nove, sve one imaju koren u osnovnim obrascima ljudskog ponašanja. Najbolje igračke, kao što su LEGO kocke, imaju mogućnosti velikog broja obrazaca igranja (modelovanje, sakupljanje, pričanje priče, konstruisanje) i primenjive su na mnogo uzrasta i na razne faze razvoja. Ove vrste igračaka zovu se ,,rasti sa mnom” igračke, jer kako deca rastu, menja se i njihov način igranja tom igračkom.

Uzmimo, na primer, igru s lutkama. Lutke i akcione figure spadaju među najpopularnije vrste igračaka, jer su one prenosici toliko različitih obrazaca igranja. Tako neka deca prikupljaju lutkice, dok ih drugi koriste da bi pripovedali s njima, neki se bore , neki ih neguju….Gledajući izbliza na dečju igru pripovedanja sa lutkama i akcionim figurama, može se konstatovati da deca pričaju neverovatne priče kroz narativne igre u ranom uzrastu.

Postoji, međutim, raskorak između dečje mašte i onoga što njihova igračka u određenom trenutnu dozvoljava. Za dizajnere igračaka ova činjenica predstavlja izazov, a uvid u ovaj problem za njih je od neprocenjive važnosti. Šta bi trebalo kreirati (dizajnirati) da bi se premostio jaz i da bi dete realizovalo svoju maštu na najlakši način koji mu omogućava da je podeli sa prijateljima i porodicom? Do odgovora se može doći samo posmatrajući prirodne obrasce dečjeg igranja. Cilj nije zameniti maštu deteta, nego je pobuditi uz pomoć najboljih igračaka.

S tom namerom, godinama je elektronika gurana u igračke da bi im povećala mogućnosti i učinila ih zanimljivijim. Međutim, suprotno očekivanom, ona ih je samo više ograničila. Ali moderne platforme, dozvoljavaju da igračke budu ugurane u elektroniku. Došlo je do revolucije. U ovakvom scenariju obrasci za igranje postaju neograničeni, a sa pojavom prenosivih uređaja i kontrolom igre uz pomoć dodira ekrana ova dva sveta se sudaraju da stvore opipljivo iskustvo u igri dece. Zvuči kao da je stvorena savršena igračka.

Da li je baš tako?

AUTOR TEKSTA: Tatjana Petrov

© Sav sadržaj ovog bloga, Nadarena deca (www.nadarenadeca.com), 8 Mart 2013. – svi tekstovi, uključujući i prevode i slike obeležene imenom bloga su moje (Tatjana Petrov) vlasništvo. Zabranjeno je reprodukovanje, distribucija i objavljivanje u bilo kom obliku bez moje pismene dozvole. U suprotnom smatraću da su prekršena moja autorska prava. Dozvoljeno je navođenje linka koji upućuje na ovaj blog ili korištenje dugmeta “deljenje” (Facebook, Twitter…), koje se nalazi ispod svakog teksta.


Vaš komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.