Muzički gen- ključ muzičkih sposobnosti

Muzička sposobnost se uglavnom nasleđuje od roditelja ,a geni kontrolišu centre za prepoznavanje visine tonova u mozgu.Vaspitanje nema značajan uticaj na tu sposobnost-sugeriše studija urađena sa blizancima.  Ovo istraživanje pomaže da se objasni zašto ima tako mnogo muzičkih porodica,u nekim slučajevima čitave dinastije. Naučnici koji stoje iza ove studije smatraju da je genetski uticaj toliko jak da je malo verovatno da će časovi muzike preokrenuti muzikalnost deteta ukoliko je ono slabo ili uopšte ne poseduje.

Rezultati objavljeni u časopisu ,,Science” dolaze iz studije britanskih blizanaca-568 sestara i tima britanskih i američkih istraživača. Zaključeno je da je jedna od dvadest osoba potpuno bez sluha(uopšte ne razlikuje visine tonova),a svaka četvrta ima problem prepoznavanja melodije. Naučnici i nastavnici su do sada imali tendenciju da veruju da se muzička sposobnost može razviti i da izlaganje beba i dece slušanju muzike može povećati šanse za muzikalnost.

Istraživači su testirali ovu pretpostavku postavljanjem sestara blizanki da slušaju snimke 26 muzičkih numera i da kažu koji tonovi su pogrešno odsvirani. Polovina melodija je sadržala jednu ili dve pogrešne note. Identični blizanci, koji dele iste gene, imaju tendenciju da imaju iste muzičke sposobnosti. Ako jedna blizanka prepozna sve pogrešne tonove trebalo bi da ih sve prepozna i druga. Ali blizanci koji nisu identični,što znači da dele samo 50% gena imaju manje šanse da poseduju iste muzičke sposobnosti.

[ad name=”Google Adsense-1″]

Dr.Tim Spector direktor ovog istraživačkog centra kaže da iako ovo ispitivanje procenjuje samo jedan aspekt muzičke sposobnosto(prepoznavanje visine tona i melodije),svakako je veoma važan, a za njega se smatra da je u 80% slučajeva odgovoran gen,a ne izloženost muzici. On kaže da je pre istraživanja mislio da je uticaj slušanja muzike na razvoj muzikalnosti mnogo veći od 20% kao što se ispostavilo.

Znači da će za neku decu časovi muzike pružiti samo ograničenu mogućnost za poboljšanje muzičkih sposobnosti.

AUTOR TEKSTA: Tatjana Petrov

© Sav sadržaj ovog bloga, Nadarena deca (www.nadarenadeca.com), svi tekstovi, uključujući i prevode i slike obeležene imenom bloga su moje (Tatjana Petrov) vlasništvo. Zabranjeno je reprodukovanje, distribucija i objavljivanje u bilo kom obliku bez moje pismene dozvole. U suprotnom smatraću da su prekršena moja autorska prava. 

Vaš komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.