Koliko ima nadarene dece?

Pravi odgovor na to ne zna niko !

Ali,mnogi istraživači su ipak pokušali da naprave procenu na osnovu određenih testova.Ti testovi su pokazali da, iako ova deca predstavljaju ne baš čestu pojavu u populaciji, njihov stvarni broj može biti veći nego što statističke norme pokazuju.

Dakle ne možemo sa sigurnošću znati koliko visoko nadarene dece postoji u nekoj populaciji, ali je po svoj prilici taj broj šest do deset puta veći nego što se misli.

Ovakve kalkulacije su pravljene od strane nekih naučnika u SAD. A šta kažu naši stručnjaci?

Dr.Ranko Rajovic član MENSE i ,,Komiteta za nadarenu decu” kaže da se prema nekim procenama pretpostavlja da u opštoj populaciji ima 2% potencijalno nadarene dece (IQ iznad 148), ali realno ih ima 0,3%.,,Znači, umesto 20 mališana na 1000 stanovnika identifikovano ih je samo troje. Ozbiljna istraživanja su pokazala da učitelji u čak 30 odsto slučajeva ne prepoznaju darovito dete!? Jedan od najvažnijih razloga  jeste što, ukoliko dete uči i radi u školi po zastarelom sistemu – gde se favorizuje repetitivno (ponavljajuće) učenje i reproduktivno znanje, tu se teško iskazuju sposobnosti darovite dece.

Upravo zbog neadekvatnih programa i načina učenja, umesto da imamo 20 darovitih mališana na 1.000 stanovnika, imamo ih samo troje. Tako da, uprkos poraznim činjenicama da se na 1.000 stanovnika ,,izgubi”  17-oro darovite dece u toku školovanja (uglavnom vrtić i osnovna škola), ali i da smo na međunarodnim testovima znanja među poslednjima u Evropi (po upotrebnom, funkcionalnom znanju) – mi još ne menjamo strategiju načina učenja i ne povećavamo funkcionalno znanje pojedinca, pa i čitave nacije. Čim budemo imali širu primenu nekog drugačijeg, odgovarajućeg programa – koji povećava funkcionalno znanje,  imaćemo više darovite dece. A onda je, naravno, na državnim institucijama da omoguće poseban rad sa njima, kako bi se razvijali njihovi potencijali.”

AUTOR TEKSTA: Tatjana Petrov

Vaš komentar