Ilustrovana enciklopedija za decu – “Pestalozzi”

Original ove enciklopedije delo je velike nemačke izdavačke kuće “Pestalozzi-Verlag”, koja čitav svoj program temelji (kao što joj ime govori) na principima pedagogije uticajnog švajcarskog pedagoga i reformatora obrazovanja Johana Hajnriha Pestalocija s kraja XVIII i početka XIX veka. Jedan od njegovih principa je da učenje deteta počinje posmatranjem. Kasnije se nastavlja razvojem svesti i finalizira kroz govor, merenje, crtanje, čitanje, pisanje i računanje. Ova enciklopedija sledi upravo prva dva principa, ali uz malo pomoći odraslih može ispratiti i ostale. Pestalocijeve ideje su ostavile veliki uticaj na moderno obrazovanje. Nadopunili su ga kasnije Fridrich Froebel (o kom sam već pisala na ovom blogu; možete pogledati članke “Friedrich Froebel tvorac dečijih vrtića” i “Froebelovi pokloni”) i još kasnije Marija Montesori, koja je za razliku od svojih prethodnika stekla slavu, tako da pretpostavljam da o njenom radu već dosta toga znate. (O Pestalozziju može pogledati članak u Wikipediji – OVDE)

Inače, pre nekih dvanaestak godina, kada je moj stariji sin bio mali, zaljubio se u ovu prelepu knjigu. Nije je ispuštao iz ruku. Prelistavao bi je satima i razgledao. Kasnije, slična priča ponovila se i sa mlađim sinom. On je toliko zavoleo knjigu da je držao pored jastuka kada bi spavao.

Danas se ova enciklopedija, koliko znam, ne nalazi u prodaji u knjižarama, a nisam je pronašla u ponudi na internetu – ni kod nas niti na stranicama izdavačke kuće “Pestalozzi-Verlag”. U želji da sačuvam jednu divnu uspomenu i da je otrgnem od zaborava, te da je učinim dostupnom možda još nekom da je prelista, odlučila sam da podelim njen dobar deo na ovim stranicama.

Naš primerak je prilično ishaban od upotrebe – stranice su zgužvane, pokidane i izlepljene selotejpom. Pokušala sam da popravim ove nedostatke u fotošopu koliko je bilo moguće.

[ad name=”Google Adsense”]

[ad name=”Prilagodljivi baner”]

© Tatjana Petrov  Sav sadržaj ovog bloga, Nadarena deca (www.nadarenadeca.com), svi tekstovi, uključujući i prevode i slike obeležene mojim imenom ili imenom bloga su moje (Tatjana Petrov) vlasništvo. Zabranjeno je reprodukovanje, distribucija i objavljivanje u bilo kom obliku. U suprotnom smatraću da su prekršena moja autorska prava. 

Vaš komentar